Yılın ilk 6 ayında en çok kazandıran yatırım aracı belli oldu: Daha da fazla kazandıracak

Yılın ilk 6 ayında en çok kazandıran yatırım aracı belli oldu: Daha da fazla kazandıracak

Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, 2024 yılının ilk 6 ayında yatırımcısına en çok kazandıran geleneksel yatırım aracının yüzde 20 ile ‘altın' olduğunu söyledi.

Geleneksel yatırım araçlarının popülerliği günümüzde hala güncelliğini koruyor.

Birikimlerinin değerlendirmek isteyen yatırımcılar halen altın, dolar ve Euro gibi araçlara yöneliyor.

aw238633-01.jpg

Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman Salih Özman, yılın geride kalan ilk 6 ayında en çok kazandıran yatırım aracının sağladığı yüzde 20'lik kazanç ile altın olduğunu söyledi.

Özmen, altının gelecek 6 ay içinde ise yılın ilk yarısından da daha fazla kazandıracağı yönünde öngörüde bulundu.

aw238633-02.jpg

“ALTIN YÜZDE 20, DOLAR YÜZDE 9,5 VE EURO DA YÜZDE 7 KAZANDIRDI”

Özman, şu ifadeleri kullandı:

“Geleneksel yatırım araçları olarak gelişmekte olan ülkelerde akla altın ve yabancı para birimleri geliyor. 2024 yılının ilk 6 ayında hepsi de yatırımcısına bir miktar getiri sağlamış oldu. 1 Ocak 2024'te 24 ayar altının fiyatı 2 bin 60 TL civarındaydı. Bugün gelinen noktada 2 bin 475-2 bin 480 TL aralığında alıcı buluyor. Bu da yılbaşından bu yana altındaki artışın yüzde 20 oranına ulaştığını gösteriyor. 2024'ün başında Euro kuru da 32,8 TL civarındaydı. Şu anda 34,80 TL civarında. Buna göre Euro 6 ayda yüzde 7 oranında yükselmiş. Dolara bakıldığında ise şu an itibarıyla 32,96 TL’de. 1 Ocak’ta 29,77 TL civarlarındaydı. Dolar kurunda da yüzde 9,5’luk bir artış var. Yani Euro’da yüzde 7'lik, dolar da yüzde 9,5'luk, altın da ise yüzde 20'lik yükseliş var. Buna bakarak altın yine geleneksel yatırım araçları içinde yatırımcısının yüzünü güldürdü.”

aw238633-04.jpg

“YILIN 2‘NCİ YARISINDA DAHA FAZLA KAZANDIRACAK”

Küresel gelişmeler baz alındığında altının yılın ikinci yarısında da kazandırmayı sürdüreceğini öngördüğünü aktaran Özman, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Hem ABD’de hem de Avrupa'da artık enflasyon yüzde 2 civarında. ABD’de yüzde 1,5-2,5 civarlarında bekleniyor. Bu enflasyon rakamlarının beraberinde artık faiz indirmelerini de getirmesi gerekiyor. Söz konusu enflasyon düzeyinin kalıcı olduğuna inanırlarsa ki zaten yetkililerin bir kısmı bu yönde kanaat belirtiyor. Tahminimce senenin 2. yarısında en az 1 sefer, tahminimce 2 sefer faiz indirimi ABD ya da Avrupa gerçekleştirilecek. Bu faiz indirimiyle birlikte dolar ve Euro gelişmekte olan ülkelerin paraları karşısında cazibesini yitirecek ve altın bir miktar irmek kazanacaktır. Dolayısıyla bu birinci 6 ayda yaptığı atağı ikinci 6 ayda biraz daha artırarak sürdürecektir. Altın ters dolarizasyona rağmen uluslararası piyasada ABD ve Avrupa'da faizlerin düşmesiyle birlikte cazibesini artıracağı, ABD’li ve Avrupalı için de iyi bir yatırım aracı, cazip bir yatırım aracı haline geleceği için Türk yatırımcısına da bugünkünden daha fazla kazandıracaktır diye düşünüyorum.”

aw238633-03.jpgaw238633-02.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.