Yunus Emre Göçer’in hayatının karşılığı nasıl 27 bin 300 lira oldu

Yunus Emre Göçer’in hayatının karşılığı nasıl 27 bin 300 lira oldu

Motokurye Yunus Emre Göçer’in ölümüne sebep olan Somali Cumhurbaşkanının oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud’a nasıl 27 bin 300 lira para cezası verildi?

26 Aralık’ta Muhammed Hassan Şeyh Mahmud hakkında “taksirle ölüme neden olma” suçundan altı yıla kadar hapis istemiyle iddianame düzenlendi.

Yargıtay içtihatlarının tamamında 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası öngörülmesi gerekirken 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasının öngörülmesi, hukuka ve yargı uygulamalarına uygun değildi.

Ayrıca, Mahmud’un asli kusurlu bulunması nedeniyle olay kaza olsa dahi burada taksirle adam öldürme suçunun nitelikli hali olan bilinçli taksir suçu oluşuyor…du.

Taksir ile bilinçli taksir arasındaki ayırıcı ölçü, taksirde failin öngörülebilir nitelikteki sonucu öngörmemesi, bilinçli taksir halinde ise bu neticeyi öngörmüş olması gerekir.

Bilinçli taksirde gerçekleşen sonuç (kaza-ölüm), sürücü tarafından öngörüldüğü halde istenmemiş durum olarak değerlendirilir.

Ancak, Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesince düzenlenen ek raporda Göçer'in hızını azaltarak sağ şeride doğru yönelmesine rağmen Mahmud'un bunu dikkate almadığı, frene basmadığı ve takip mesafesini korumadığı tespit edildi.

Bilirkişi raporunda tespit edilen durumlardan ötürü Mahmud’un “bilinçli taksirle ölüme neden olma” suçundan yargılanması gerekir…di.

Ve de taksirle işlenen suçlar her zaman para cezasına çevrilebilir. Bunun tek istisnası da bilinçli taksirle işlenmiş suçlardır.

Eğer Mahmud, “bilinçli taksirle ölüme neden olma” suçundan yargılansaydı bugün almış olduğu 2 yıl 6 aylık hapis cezası, para cezasına çevrilemeyecekti.

En baştan beri hata silsilelerinin devam ettiği bu skandal olayda bir Türk emekçisini öldürmenin karşılığı sadece 27 bin 300 TL olarak belirlendi.

Bu para cezasının belirlenirken de failin sosyal ve ekonomik durumu baz alınır. Bir gün karşılığı 20TL ile 100 TL arasında hesaplanır.

Bir ülkenin liderinin oğlunun ekonomik durumu yeterince iyi bulunamamış ki verilen para cezasının günlüğü 30 TL’den hesaplanmış.

Mahmud, Yunus Emre Göçer’in nefes alamadığı bir gün için 30 TL, 910 gün için ise 27 bin 300 TL para ödeyecek.

Türkiye’de bir Türk emekçisinin ömrü için biçilen değer bin dolar bile etmedi.

NOT: Bu yazı iki farklı hukukçudan görüş alınarak yazılmıştır. Mahkemede verilen kararın ve “bilinçli taksirle ölüme neden olma" suçunun oluştuğu durumların yoruma açık olmasından kaynaklı tartışmaya da açık olduğu görüşü de belirtilmiştir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları