Artvin ve Çorum'dan seyahat notları
Memleketim Artvin'i uzun bir aradan sonra ziyaret etmek nasip oldu. Akraba ve arkadaşlarla buluşma, hasret gidermenin yanı sıra kentte yapılan birçok değişikliği görmek ben de güzel duygular uyandırdı.
Belediyenin 2016 yılı çalışmaları arasında yer alan yürüyen merdiven projesi, coğrafi yapısı nedeniyle yaya ulaşımının dik merdivenlerle sağlandığı kentte yayalara büyük kolaylık sağladığına şahit oldum. Cumhuriyet Caddesini Sabit Osman Avcı Caddesine bağlayan 60 metre uzunluğundaki yürüyen merdivenin hizmete girmesine İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı merhum Kadir Topbaş'ın destek verdiğini, sponsorun ise Sadık Okçu olduğunu haberlerden öğrenmiştim, bir kere daha bu kez yurttaşlardan dinledik.
Sabit Osman Avcı Caddesi ile Şehit Dursun Acar Caddesini birbirine bağlayan ikinci yürüyen merdiven ise 2018'de hizmete girmiş. İki iniş, iki çıkış toplam 44 metre uzunluğundaki yürüyen merdivenin kentte sayısının artırılmasının beklendiğini yine yurttaşlardan duydum.
Devlet Hastanesinde çalışan halamın oğlu Seyfettin Özcan ile Yeni mahalleyi dolaştık sonra 2 bin 80 rakımlı Genya dağının eteklerine kadar yürüdük. Yol boyunca birçok yeni yol yapıldığını, sitelerin çoğaldığını, apartmanların göklere yükseldiğine bir kez daha şahit oldum. Bilindiği gibi serhat şehri Artvin'e "Gökyüzüne komşu şehir" denir.
Kent merkezi ve Şavşat ilçesi başta olmak üzere diğer ilçelerde yoğun şekilde Ahıska (Kıpçak) Türkleri yaşamaktadır. İlçelerden biri 'Borçka'dır. 'Borçka', Kıpçak Türkleri'nde bir oymağın adıdır. Bu oymak, Artvin'de yerleştiği yere kendi adını vermiştir.
Seyitler köyünden Adem Demirhan ve oğlu Zeki ile birlikte Çoruh Üniversitesi ve çevresini ziyaret ettik. Üniversitenin güvenlik sorumlusu Bayram Düzcan ile tanıştık, çayını içtik. Ayrıca Seyitler köyünün sarp dağlarından aşağıda kalan Artvin'i izledik.
Türkiye'nin en büyük Atatürk Anıtının yer aldığı Atatepe'ye gittik, burasını daha önceki ziyaretimde de görme imkanım olmuştu. Sıtkı Kahvecioğlu Vakfınca yaptırılan ve 2012'de ziyarete açılan 22 metre yüksekliğinde, 50 ton ağırlığındaki anıt vatandaşların yanı sıra kente gelen turistlerin ilgisini çekmektedir.
Maral şelalesi, Karagöl, Karagöl Milli Parkı, tarihi yerler, kiliseler gibi birçok gezilecek yeri zamanımız olmadığı için bir sonraki gelişte diyerek kentten ayrıldık.
Artvin'de altı gün kaldıktan sonra Çorum'a gittim. Kenti ikinci kez ziyaret ederken bu defa kenar mahallelere kadar gezme fırsatı buldum. Cadde ve sokaklar temiz, yerde çöp bulamazsın. Mimar Sinan mahallesindeki kütüphanede iki saat kadar çalıştım.
Hitit Üniversitesinde güvenlik görevlisi Ali Ergün ile şehri dolaştık, sonra tespihçi Alparslan Bilgin ile tanıştırdı. MHP'nin ardından Çorum Ülkü Ocağı'na giderek Başkan Orhan Tosik'i ziyaret ettik. Ocak, kültür sanat faaliyetlerine önem veriyor. Buna sevindik.
İstanbul'dan tanıdığım Çorumlu arkadaşım Seyit Çakıcı, Eğitim Enstitüsü mezunu ağabeyi Gazi Çakıcı ile tanıştırdı. Gazi Bey şimdi emekli ve Osmancık caddesinde kurduğu Şen Kardeşler Emlak Müşavirliği'nde hemşehrilerine hizmet vermeye devam ediyor. Eğitimci, kentin saygın isimlerinden...
Çorum'da, bir buçuk metre genişliğiyle 'dünyanın en dar sokaklarından biri' olan 'Dikiciler Sokağı', kente gelen yerli yabancı herkesin dikkatini çekiyor. Sokaktan geçenler fotoğraf çektirmeyi ihmal etmiyor.
Sokak esnafından kitapçı Abdullah Batum'la tanıştım. Abdullah Bey 1965 yılı Çorum doğumlu. Ancak dedeleri Artvin'den kente yıllar önce göç etmiş. Böylece bir hemşehrime tesadüfen Çorum'da rastlamış oldum. Artvin'e hiç gitmediğini belirterek kentle ilgili birçok sorular sordu. Batum, daha sonra şiir kitabı 'Sessiz Sesleniş'i bize imzaladı.
Esen kalın.