Karanlık günler
Rize Çamlıhemşinli yazar Kürşad Bozhaliloğlu, Ankara'da yayımlanan kitabını imzalayarak gönderdi. Kitapta ülkemizde bir dönem yaşanan karanlık günlerden bahsedilmektedir. Bilindiği gibi kitap ve dergi tanıtımlarına önem veririm. Elime geçen her eseri tanıtmayı da bir görev bilirim.
Bozhaliloğlu'nun kaleme aldığı "Esas Fatsa ve Artvin Gerçeği" adlı kitabın altıncı baskısı okurla buluştu. Altı bölümden oluşan kitabın birinci bölümünde "Gladyo ve Sol Örgütler", "Derin Devletin Solcuları" gibi ara başlıklar yer almakta, sonra İtalya ve Federal Almanya'nın ardından silahlı solun kendi topraklarımızda doğuş sürecine değinilmektedir.
Kitapta sol örgütler arasındaki kanlı olaylara da yer veriliyor. Dönemin Sovyet Yönetimini (Brejnev) Sosyalizm'in ilkelerinden sapmakla suçlayan sol örgütlerin, Sovyetleri savunan TKP, Türkiye İşçi Partisi, TSİP (Türkiye Sosyalist İşçi Partisi) ve İlerici Gençlik Derneği gibi oluşumları 'sosyal faşist' gibi sıfatlarla suçladığı, hatta bu nedenle sol örgütler arasında kanlı ölümlere varan silahlı çatışmalar çıktığı anlatılmaktadır.
Kürşad Bozhaliloğlu, kitabın birinci bölümünde anarşiye giden sürece kısaca değinmektedir. Burada yer alan ara başlıklar şöyle:
"27 Mayıs Sonrası Memleketin Hali", "Milli Demokratik Devrim (MDD) ve Yön Dergisi", "Türkiye İşçi Partisi", "Dev-Genç ya da pandoranın kutusu", "Kutunun ikinci açılışı", "Militan kampları", "Kutunun nihai açılışı: TDGF Ya da Dev-Genç'in faaliyetleri." Sonra yasal görünümlü faaliyetler altında "örgütlerin köylere yönelik çalışmaları, üniversitelerde çıkardıkları olaylar, sağ görüşlü kişilere saldırılar, işçilere yönelik tahrikler, son demler ve illegaliteye doğru." başlıkları var.
Kitabın ikinci bölümü "İllegalite" ara başlığıyla başlarken, "Hava kuvvetleri proleter devrimci örgütü, Madanoğlu cuntası, 9 Mart darbe girişimi, soygunların başlaması, adam kaçırmalar, Kodes günleri" gibi ara başlıklar yer almaktadır.
Bozhaliloğlu, eserinin üçüncü bölümüne "Ara Kuluçka Devresi" başlığıyla başlarken burada Kızıldere operasyonundan 1977 Devrimci Yol'un kuruluşuna kadar süren süreci anlatmaktadır. Sonra "O da ne af geliyor", "Göreve iade edilen militan öğretmenler", "THKP-C Grubu içindeki ilk çatlaklar ve ayrılmalar" anlatılmaktadır.
Kitabın dördüncü bölümünde "Devrimci Yol-ÖDP- Sol Parti (1977'den günümüze kadar)" süreç anlatılmakta, ayrıca "İstanbul'daki huzursuzluk ve Devrimci Sol ayrılığı" incelenmektedir.
Bozhaliloğlu, eserinin beşinci bölümünde Fatsa'yı ele almakta, "Fatsa'da TİP'in kurulması, Beyceli köy yürüyüşü, Yoksulluk yürüyüşü, Fındık mitingleri" ile Fatsa'da TİP içindeki ideolojik ayrışmadan bahsetmektedir. Sağ görüşlü ailelere baskıların artması ve Fatsa'yı terke zorlanmalarına değinilmektedir.
Kitabın altıncı bölümünde Artvin ve ilçelerinde Dev-Yol'un terör eylemlerinden bahsedilmektedir. Kent merkezinde örgütlenme, halkevi, halk mahkemeleri, sol görüşlü olmayanlara hayat hakkı tanımama gibi birçok olaylara değinilmektedir. Dev-Yol üyelerinin polis ve askere saldırdığı olaylar anlatılmaktadır.
Esen kalın.